Tu știi ce este Calisthenics? – Un sport mai puțin cunoscut în România

L-am întâlnit pe Radu acum câteva luni, în timp ce mă antrenam într-un parc din București și am fost impresionat de abilitățile lui fizice. Exercițiile pe care le execută nu doar că îl fac să pară că plutește și are forță de Superman, ci transmit și o anumită admirație față de omul care le execută, pentru că se traduc prin multă voință și disciplină.

1. Spune-ne, te rog, câteva lucruri despre tine și sportul pe care îl practici

Salut! Mă numesc Radu am 20 de ani, sunt student la medicină și practic Street Workout sau Calisthenics, de mai bine de 3 ani, în timpul meu liber. Este un sport care presupune dezvoltarea unor abilități ce îți permit manipularea greutății corpului în diferite moduri sau pur și simplu pentru a-ți dezvolta masa musculară. Exercițiile calistenice te scot, de cele mai multe ori, din zona de confort, dar satisfacția ce vine cu perfecționarea unei noi mișcări ce sfidează legile gravitației este pe măsură.

Acest tip de sport se practică în cele mai multe cazuri în aer liber, în spațiile dotate cu bare de tracțiuni și alte tipuri de bare. Street Workout-ul a devenit o mișcare populară în special în Rusia, zona de Est a Europei, parcurile urbane dintre străduțele New York-ului, Maroc și nu numai, iar mai apoi s-a răspândit în toată lumea.

2. Când și de ce te-ai apucat de sport? Ce reprezintă sportul pentru tine?

Deși până la vârsta de 15 ani nu am practicat un anumit sport în special, mereu am fost o persoană care a simțit nevoia de a se mișca și de a-și pune fizicul în funcțiune.

În 2016 am decis să fac o schimbare deoarece eram foarte slab și nu eram mulțumit de aspectul corpului meu. Am avut de ales între a mă duce la sală sau a mă antrena în parc cu propria greutate a corpului, iar a doua variantă mi-a surâs încă din prima clipă. Așadar, de atunci și până în prezent am practicat Calisthenics – acest sport devenind o rutină zilnică și o parte foarte importantă din viata mea.

3. Sunt sportivi pe care îi admiri? – Ai un model?

Desigur, există o mulțime de sportivi pe care îi admir, dar cu trecerea timpului progresez în acest sport și încep a îi vedea ca pe niște rivali în ceea ce practic. Sunt de părere că mereu ai nevoie de competiție pentru a deveni mai bun. Recomand tuturor ce vor să înceapă să se antrenez să ia notițe de la cei mai buni măcar în prima perioadă. Eu am învățat bazele exercițiilor calistenice de la Chris Heria, unul dintre cei mai buni altleți ai Street Workout-ului din America și rămâne până în prezent favoritul meu.

4. Cât de popular este calisthenics-ul în România?

În România acest sport nu este la fel de cunoscut precum în alte țări deoarece la noi și-a făcut apariția relativ târziu, iar populația sportivă nu este atât de informată de existența și beneficiile lui. În plus, țara noastră duce o lipsa de parcuri dedicate acestui sport, dar mereu există o speranță de îmbunătățire al acestui aspect.

5. Descrie rutina ta de antrenament pe o săptămână

Antrenamentul meu este structurat în așa fel încât grupele musculare au timp să se refacă. Deși mă antrenez zilnic corpul meu nu simte nevoia de odihnă, dar asta depinde de la persoană la persoană și nu recomand așa numitul „overtraining”. Alimentația joacă de asemenea un rol foarte important, precum în orice alt sport. Antrenamentele constau atât în exerciții de bază precum flotările sau tracțiunile, dar și variații mai dificile ale acestor exerciții sau elemente statice precum cele practicate de gimnaști.

În medie antrenamentul meu zilnic durează două ore, iar multe dintre exerciții pot fi făcute și acasă cu ușurință. Nu te poți plictisi deoarece mereu găsești un exercițiu mai greu de făcut decât cele pe care le stăpânești deja, iar sportul în sine este unul foarte distractiv si antrenant.

6. Care sunt performanțele cu care te mândrești și ce planuri de viitor ai?

La capitolul performanțe nu pot spune multe. Deși mă consider un atlet foarte bun nu am avut încă ocazia de a participa la campionatul de Street Workout al României – poate pe viitor o voi face. Ce pot spune însă este că deși relația mea cu tracțiunile la bară nu a fost tocmai una bună încă de la început, 2020 este al 3-lea an consecutiv în care am câștigat concursul „World Pull-Up Day” din București, organizat amical între cei mai buni altleti din zonă – deci cu muncă și voință poți ajunge la nivelul la care vrei.

Sportul pentru mine reprezinta doar o pasiune, chiar dacă uneori o duc la extrem, și mă văd practicând Street Workout chiar și la o vârstă mai înaintată, dar nu plănuiesc să-mi dezvolt o profesie pe baza acestui sport.

Niciodată nu renunțați atunci când aveți o zi proastă sau când ceva nu iese cum doriți! Consistența și progresul continuu, oricât ar fi de mic, fac diferența. Vă urez spor la antrenament și nu ezitați să cereți sfaturi dacă mă vedeți la bare !

>> Pe Radu îl găsiți pe Instagram @radumilitaru_

 

*Cumpără ebook: https://sportier.ro/product/work-and-travel-un-roman-in-alaska/

*Consultanță și idei proiecte aventură

Apariții media:

https://www.libertatea.ro/sport/un-tanar-roman-student-la-doua-facultati-alearga-1-000-km-intr-o-luna-pentru-3-cauze-nobile-galerie-foto-1599813

https://ziare.com/cautare/cristian+gheorghe+alearga+portugalia

https://stirileprotv.ro/stiri/social/un-student-a-pornit-intr-o-mare-aventura-cu-doar-400-de-lei-in-buzunar-cristian-strabate-romania-pe-bicicleta.htm

 

?Sportier.ro
SPORT ADVERTISING PLATFORM
Platforma online de anunțuri dedicata prestatorilor de servicii sportive
Pentru a reuși să progresezi – stabilește-ți obiective îndrăznețe și ieși din zona de confort!
………………
✅ Pe platforma Sportier îți faci profil și adaugi anunț gratuit cu descrierea serviciilor pe care le oferi: https://sportier.ro/add-listing/
✅ Ne găsești și pe Instagram: @sportier.ro
Mult succes!

Comentarii

mood_bad
  • Niciun comentariu.
  • chat
    Adaugă un comentariu