Diana Balmuș – Yoga și descoperirea sinelui

1. Spune-ne, te rog, câteva lucruri despre tine și activitatea ta

Numele meu este Diana Balmuș, am 30 de ani și am studiat Facultatea de Psihologie si Facultatea de Actorie-UNATC, iar în ultimii doi ani, yoga a fost focusul de prim ordin. Activitatea principală în acest moment este yoga, din păcate în această perioadă doar online, însa înainte de pandemie colaboram cu mai multe săli și studiouri din Bucuresti iar ocazional țineam clase și în spațiul meu particular, Ishvara Yoga. Clasele pe care le predau sunt pentru nivelul începător și intermediar, acestea fiind: Yin Yoga, Yoga Core si Ashtanga Vinyasa Yoga.

 

2. Când și de ce te-ai apucat de sport?

Nu prea îmi amintesc de mine nefăcând sport 🙂 – de mică am experimentat diverse tipuri de mișcare: gimnastică, volei, patinaj, înot, arte marțiale, dansuri, fitness și în cele din urmă am descoperit yoga. Fiecare activitate sportivă a fost potrivită conform vârstei și nevoilor de atunci.

Yoga, pe lângă mișcare, ne oferă latura spirituală și un set complet de valori si principii sănătoase. Iar dacă în următorii ani se va inventa ceva care să mă convingă că mi se potrivește și mai bine decât yoga (deși mă îndoiesc) acolo mă voi îndrepta. Incerc să mă las cât mai liberă și să îmi ascult intuiția. 😀

3. Ce te-a făcut să devii antrenor? Care sunt pașii pe care i-ai urmat ca să te specializezi?

Cu cât aprofundam mai mult cercetarea și practica yoga, cu atât simțeam că mă apropii mai mult de mine însămi și de “menirea mea pe Pământ”. Pur și simplu știi că “acolo îți este locul”. Pașii pe care i-am urmat pentru a deveni instructor yoga au fost: căutarea stilurilor de yoga care mi se potrivesc, studierea lor atât practic cât și prin lectură, am căutat apoi profesorii lângă care să mă simt confortabil dar și motivată în același timp, apoi am continuat practica riguroasă până în momentul în care m-am decis că sunt pregatită pentru cursul de instructor de yoga. Chiar dacă am terminat un curs de yoga, căutarea nu se oprește aici, voi continua să particip și la alte TTC-uri, workshop-uri și sper cât mai curând să ajung și în India.

 

4. Ce fel de oameni vin la antrenamentele/cursurile tale? Ce îi interesează să obțină?

Aproape toate tipologiile de oameni întâlnești la clasele de yoga, ceea ce mă bucură. Cursanții adesea sunt interesați de stretching, detoxifiere și tonifiere; unii caută starea de liniște, pace si fericire; alții doresc să devină mai puternici fizic si psihic. Cei care sunt interesați și de partea spirituală – încerc să îi ghidez spre aceasta atât cât știu, însă dacă ceva mă depășește, recomand cu mare drag pe cineva care ar oferi un ajutor mai bun decât ce pot oferi eu momentan.

5. Sunt românii deschiși la a face mișcare – sport – yoga?

Da. Ne aflăm pe drumul cel bun. Se deschid din ce în ce mai multe studiouri de yoga, văd clase de yoga în majoritatea centrelor de fitness și ar fi și mai de folos ca yoga să fie inclusă ca materie opțională în școli și activitate de relaxare la locurile de muncă. Trebuie însă să avem grijă ce spații alegem pentru a practica yoga, deoarece sunt multe locuri în care yoga predată este departe de cea traditional – din păcate.

6. Ce echipamente foloseși? 

Pentru asane folosesc saltea Manduka. Dacă vorbim de relaxare, folosesc lumânări, pături, perne, bol tibetan și uneori arome.

7. Sunt sportivi pe care îi admiri? – ai un model?

K. Pattabhi Jois

8. Cum te-ai adaptat actualului context?

În această perioadă m-am axat mai mult pe meditație decât o făceam înainte. Clasele le-am mutat în online deoarece este important să ne continuăm practica chiar dacă orele de yoga nu au așa multă viață fiindcă ne desparte recele ecran. Decât să renunțăm la practică și să ne distanțăm unii de alții total, am preferat să încurajez varianta online, să ne bucurăm că o avem și să fim unii lângă ceilalti chiar și așa.

Abia aștept să îmi revăd cursanții, le transmit îmbratisari multe multe și gânduri luminoase prin intermediul acestui interviu!

 

Pe Diana o gasisiți aici – Ishavara Yoga: https://www.facebook.com/dianabalmus.ishvarayoga/

 

Comentarii

mood_bad
  • Niciun comentariu.
  • chat
    Adaugă un comentariu