Cum să faci performanţă în sport?

Sportul, împreună cu alimentele pe care le mâncăm şi somnul, fac diferenţa între a avea o viaţă sănătoasă şi lungă sau a te îmbolnăvi încă de tânăr. Atunci când eşti la început în practicarea unui sport, nu te gândeşti la a face performanţă, ci doar te bucuri de experienţă şi de felul în care te simţi după ce ai practicat acel sport. Cu timpul, însă, înţelegi că ţi-ai gasit pasiunea şi începi să dedici din ce în ce mai mult timp practicând, dorind să devii cu fiecare zi mai bun.

Pentru a ajunge să faci performanţă într-un sport, ai nevoie de o complexitate de resurse esenţiale:

  • Mentalitatea potrivită. Încep cu asta, pentru că poţi să le ai pe toate celelalte, dar fără mindsetul potrivit, nu poţi ajunge departe. Mentalitatea potrivită se referă la a fi capabil să te concentrezi strict pe situaţia din teren, să îţi gestionezi emoţiile şi trăirile, la a privi mereu partea plină a paharului, la a controla corpul să nu renunţe, la a privi fiecare înfrângere ca pe o lecţie care te duce mai aproape de vârf, ş.a. Mentalitatea potrivită se creează în timp, de cele mai multe ori alături de un coach care te ghidează, prin conştientizarea şi depăşirea credinţelor limitative dobândite de-a lungul vieţii. Este necesar să crezi cu adevărat în tine şi în potenţialul tău şi să te foloseşti de această credinţă la fiecare competiţie.
  • Un antrenor cu experienţă în sportul pe care tu îl practici. Să găseşti orice fel de antrenor nu este îndeajuns. Ai nevoie de o persoană care să cunoască limitările corpului, să găsească metode prin care să lucreze cu tine la depăşirea acestor limitări, care să te ajute să îţi creezi antrenamentul cel mai potrivit pentru corpul tău şi în concordanţă cu performanţa spre care aspiri.
  • Plan de nutriţie personalizat şi cu suplimente de vitamine şi minerale. Dacă eşti sportiv, ştii deja cât de important este ceea ce mănânci. Mâncarea este furnizor de energie, de anduranţă şi poate face diferenţa între un amator şi un profesionist. Fast food-ul, zaharul şi alimentele procesate nu sunt binevenite în dieta ta, ci trebuiesc înlocuite cu o varietate de legume şi fructe, care sunt bogate în vitamine şi substanţe nutritive.
  • Plan de antrenament conceput special pentru tine. Acesta trebuie conceput în funcţie de constituţia ta, de minusurile tale, de viteza, rezistenţa, vârsta şi sportul ales. Specialiştii spun că este foarte important ca odată la trei săptămâni să îţi schimbi antrenamentul, pentru ca al tău corp să nu se obişnuiască cu el. De asemenea, lucrează cât mai mult la a depăşi minusurile adversarilor tăi, atât fizic, cât şi mental.
  • Deschidere către a citi şi a acumula cunoştinţe. Sportivii de performanţă, sunt obişnuiţi să citească, pentru a-şi menţine creierul sănătos. In plus, învaţă despre sportul pe care îl practici, despre tehnici de dezvoltare personală şi psihologie care te pot ajuta să îţi învingi oponentul.
  • Monitorizarea rezultatelor şi a performanţelor. Pare ceva banal, dar există sportivi care nu îşi măsoară zilnic rezultatele şi aici e greşeala. Fără să monitorizezi totul, nu poţi şti ce ai facut bine şi ce ai de îmbunătăţit, dacă antrenamentul curent funcţionează pentru tine şi dacă ai mindsetul potrivit.
  • Focus şi dedicare. Performanţa vine din dedicarea către a face antrenamentele, chiar şi în zilele mai puţin bune şi din a repeta aceleaşi mişcări sau antrenament, ore în şir. Ai nevoie de focus fără întrerupere atât în competiţie, cât şi în simulările de competiţie şi în antrenamentul zilnic.

Un sportiv de performanţă este pregătit să facă sacrificii majore, să se antreneze în timp ce alţii petrec şi să îşi dăruiască ani din viaţă pasiunii pentru sport.

Tu ce alte sfaturi recomanzi pentru a face performanţă?

Comentarii

mood_bad
  • Niciun comentariu.
  • chat
    Adaugă un comentariu