Succesul este un cuvant atat de utilizat in ultimii ani, incat a devenit greu de definit. Eu sunt aici sa iti spun ca nu conteaza ce cred ceilalti despre succes, pentru ca succesul tau este despre tine si atat. Tu il definesti, in functie de valorile tale, de visuri, curaj si de credintele tale limitative. Fie ca visezi sa fii antreprenor, sportiv de performanta sau un angajat model care sa avanseze in cariera, pentru a avea succes, cel mai mult conteaza mindset-ul pe care il ai.
Multi oameni nu realizeaza ca traiectoria vietii lor a fost si este dictata de modul in care gandesc si apoi, de cum actioneaza, conform gandurilor lor.
Carol Dweck, autoarea cartii “Mindset”, spune ca avem doua tipuri de mentalitati: mentalitatea fixa si mentalitatea de crestere. Persoanele cu mentalitate fixa dau ascultare fricilor lor si considera ca abilitatile lor nu sunt indeajuns pentru a reusi, asa ca decid plini de frustrare, sa renunte. In schimb, cei cu mindset de crestere privesc fiecare infrangere ca pe o provocare de a se stradui mai mult, de a invata mai mult, pana cand vor ajunge acolo unde/cine isi doresc sa fie.
Dupa parerea autoarei, cuvantul cel mai important, care face diferenta si care te poate ajuta sa iti transformi mentalitatea dintr-una fixa, intr-una de crestere, este cuvantul “INCA”: “Nu am reusit sa invat engleza inca”, “Nu stiu sa vorbesc in public inca”. Acest cuvant din patru litere, submineaza subconstientului ideea ca inca se poate, ca inca exista speranta sa reusesti sa iti atingi telurile, daca muncesti pentru asta.
In afara de a-ti seta o mentalitate de crestere, iata alte trei metode prin care iti programezi mintea pentru succes:
- Ai incredere in visurile tale, ramai pozitiv si fii constient de gandurile pe care le repeti zilnic: Cercetatorii spun ca 80% dintre gandurile noastre sunt negative, iar 95% dintre ele sunt repetitive. Este foarte important sa devii constient de ceea ce gandesti, astfel incat sa poti transforma gandurile negative in ganduri care sa iti dea putere si incredere ca ai tot ce iti trebuie si meriti sa ai succes in ceea ce iti propui. Viseaza maret si nu iti limita potentialul de crestere si succes prin a te critica constant. Pune pe hartie credintele limitative legate de bani, succes, bogatie, familie, prieteni, relatii, mediu si schimba-le in altele pozitive care sa te propulseze spre crestere, nu spre a ramane mic, “in patratelul tau”.
- Creeaza-ti obiceiuri noi care sa te duca mai aproape de obiectivele spre care aspiri. Atunci cand vorbim de obiceiuri, trebuie sa luam in calcul disciplina, consecventa si beneficiul final. Este foarte usor ca mintea ta sa se entuziasmeze de un lucru nou, dar apoi sa renunte la el si sa gaseasca scuze de ce nu poate continua, doar pentru ca nu ii mai ofera acel zvac, acea recompensa imediata pe care si-o doreste. Ia in calcul ca un obicei nou se defineste in 30-60 de zile, ceea ce ia timp si taria de a continua chiar si atunci cand nu ai chef sau simti ca nu ai deloc rezultate. In plus, creeaza-ti obiceiul de a fi bland cu tine si de a te compara doar cu tine, cel de acum 6 luni/1 an. Observa ce lectii ai invatat, cum ti-ai imbunatatit aptitudinile, cum gandesti diferit, cum actionezi/reactionezi diferit si de ce fel de oameni te inconjori in prezent fata de cel care ai fost candva.
- Adopta o mentalitate de abundenta si fa-ti un plan pe termen lung, impartit in obiective si taskuri zilnice care te vor duce pe acel drum la care visezi. Nu uita ca nu trebuie sa faci totul singur si ca ai nevoie de o comunitate de oameni in care sa va sprijiniti reciproc, cu care sa impartasesti provocarile si lectiile pe care le inveti pe parcurs, dar si micile succese.
Mentalitatea de invingator se poate cultiva, in timp, cu empatie si blandete fata de propria persoana, cu conditia sa fii dispus sa muncesti pentru asta zi de zi.
Tu cum iti programezi mintea pentru succes? Povesteste-ne in comentarii.